Futis­vanhemman startti

Tietopaketti aloittelevan futaajan vanhemmille

Palloliitto Lähitapiola

Tervetuloa Futisvanhemman starttiin.

Jalkapallo on yksi Suomen suurimmista yhteisöistä. Lajia harrastaa viikoittain puoli miljoonaa ihmistä. Suomalaisia jalkapalloseuroja on yli 900 eri puolilla Suomea, joiden yhteinen pelaajamäärä on lähes 140.000 pelaajaa.

Futisvanhemman startti sisältää videoita, podcastin ja kymmenen monivalintakysymystä, joiden vastausvaihtoehdoista voit valita useamman kuin yhden kohdan vastaukseksi. Kysymysten avulla saat arvokasta informaatiota jalkapallosta ja sen seuratoiminnasta, pelipasseista ja vakuutuksista, varusteista, liikuntamääristä sekä tietoa lapsen käyttäytymisestä tai apua miten voit tukea lastasi harrastuksessa. Voit samalla myös pohtia omaa futisvanhemmuuttasi sekä mahdollista rooliasi seura- tai joukkuetoiminnassa.

Futisvanhemman startin suorittaminen kestää noin 25 minuuttia.

Kiitos, että tarjoatte lapselle mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa!

1/10

Liikunnan harrastamisen hyödyt

Liikunta vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Liikunnasta saa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Terveet ja liikunnalliset elämäntavat opitaan jo lapsena ja varhain aloitettu aktiivinen liikuntaharrastus ennustaa aktiivista elämää myös aikuisena. Lapsen tulisi päivittäin liikkua vähintään kolme tuntia, joka koostuu kuormittavuudeltaan monipuolisesta liikkumisesta: kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.

Kuuntele LähiTapiolan Terveysjohtaja Jani Tikkasen lyhyt podcast liikunnan hyödyistä:

Jani Tikkanen, Lääketieteen tohtori, LähiTapiolan terveysjohtaja.

Jani Tikkanen, Lääketieteen tohtori,
LähiTapiolan terveysjohtaja.

1 tunti: Vauhdikas fyysinen aktiivisuus (vauhdikkaat pelit ja leikit, kuten jalkapallo tai hippa, trampoliinihyppely, juoksu, hiihto, kiipeily, uinti...)

1 tunti:
Vauhdikasta fyysistä aktiivisuutta
 
vauhdikkaat pelit ja leikit, kuten jalkapallo tai hippa, trampoliinihyppely, juoksu, hiihto, kiipeily, uinti...

2 tuntia: Kevyt liikunta (kävely, pallon pomputtelu tai heittely, keinuminen) + reipas ulkoliikunta (polkupyöräily, metsäretkeily, luistelu)

2 tuntia:
Kevyttä liikuntaa

kävely, pallon pomputtelu tai heittely, keinuminen...
+ reipasta ulkoliikuntaa
polkupyöräily, metsäretkeily, luistelu...

Rauhalliset arkipuuhat(leikkiminen, syöminen, pukeutuminen, pitkiä istumisjaksoja välttäen)

Rauhalliset arkipuuhat
Leikkiminen, syöminen, pukeutuminen, pitkiä istumisjaksoja välttäen

Uni ja lepo (säännöllinen unirytmi - riittävä unen määrä on yksilöllistä ja vaihtelee iän mukaan)

Uni ja lepo
säännöllinen unirytmi - riittävä unen määrä on yksilöllistä ja vaihtelee iän mukaan

Tiesitkö, että liikunnalla on havaittu olevan tutkitun tiedon mukaan positiivisia vaikutuksia myös oppimiseen? Tuoreimmissa tutkimuksissa oppitunteihin integroitu liikunta, fyysisen aktiivisuuden määrä sekä kestävyyskunto ovat olleet yhteydessä kouluarvosanoihin ja standardoituihin oppiainekohtaisiin testituloksiin.

KYSYMYS 1

Mikä on suositeltu lapsen päivittäinen liikuntamäärä?

Liikutaanko teillä riittävästi? Jos olette aktiivisia ja liikutte paljon, niin muistattehan myös levon ja ravinnon merkityksen liikunnan tukena.

Tai onko teillä vaikeuksia päästä suosituksen määriin? Ei hätää, pienikin lisäys liikuntaa antaa iloa ja energiaa perheen päivään. Liikuntamäärät nousevat huimasti jo hyvin pienillä arkisilla muutoksilla. Esimerkiksi hissien sijaan voi käyttää portaita tai autossa istumisen sijaan kannattaa pohtia mahdollisuutta liikkua pyörällä tai jalan.

2/10

Vanhemman tuki lapsen liikunnassa

Kannustaminen antaa voimaa!

Lapset liikkuvat eri tavoin. Yksi säntäilee paikasta toiseen, hyppii ja kiipeilee, roikkuu pää alaspäin sekä ryömii ja kieriskelee maassa. Toinen liikkuu varovaisesti ja harkiten, toimii rauhallisesti ja osallistuu muiden leikkeihin katselemalla. Lapsen temperamentti ja vauhti näkyvät hänen tavassaan toimia. Jokainen lapsi on hyvä liikkuja omine luontaisine ominaisuuksineen – juuri sellaisena kuin hän on.

Vanhemman tehtäväksi jää liikunnan mahdollistaminen ja tarjoaminen. Lapsi ei liiku järkisyistä, vaan liikunnan ilosta, uteliaisuudesta sekä halusta kokeilla taitojaan ja testata rajojaan. Arempaa lasta on hyvä rohkaista mukaan, mutta pitää muistaa, että jokainen lapsi löytää liikunnan ilon ja riemun omassa tahdissaan. Tiedosta lapsesi tapa oppia ja kohdata uusia asioita sekä hyväksy hänen oma vauhtinsa kypsyä. Ole lapsen tukena ja rohkaise häntä kehumalla uusien taitojen kehittymisestä sekä onnistumisesta.

KYSYMYS 2

Millainen liikkuja lapsesi on jalkapalloilijana?

Lapset kehittyvät eri vauhtia ja siinä vaaditaan kärsivällisyyttä vanhemmilta. Kannattaa kysellä lapselta, mistä hetkistä hän eniten nauttii futiksessa sekä mitä toiveita hänellä on harrastamisen suhteen. Lapsen yksittäinen onnistuminen motivoi häntä parhaiten jatkamaan ja kehittymään.

3/10

Lapsen käyttäy­tyminen tapahtumissa

Lapsi ei vielä pysty keskittymään ja kuuntelemaan pitkiä ohjeistuksia, joten mielenkiinnon kohde saattaa välillä karata muualle. Tämä vaatii vanhemmilta sietokykyä ja ymmärrystä. Lapselta voi vaatia reipasta käytöstä tapahtumissa sekä kannustaa aina yrittämään parhaansa. Lapsi oppii tekemällä ja kokeilemalla. Lapsi harvoin onnistuu ensiyrittämällä, joten epäonnistumisten hetkellä tuen ja kannustamisen tarve korostuu.

KYSYMYS 3

Mitä lapselta voi vaatia harrastuksessa?

Yksi loistava esimerkki kannustamisesta on kehua lasta toiselle aikuiselle lapsen kuullen. Voitte vaikka puhua vanhempien kesken onnistumisista: ”Teidän pikkufutaaja syötti todella oivaltavasti. Kyllä näkee, että on treenannut ahkerasti.”

4/10

Vanhemman esimerkki ja kannus­taminen tarttuu lapseen

Kannusta ja ole läsnä, sillä lapselle on tärkeää, että huomioit hänen tekemisensä kentällä. Katso mieluummin häntä kuin puhelintasi. Lapsi voi hämmentyä, jos ohjeita tulee monesta suunnasta. Myös elekielelläsi on vaikutusta, joten tunnista oma toimintatapasi. Jätä pelien ohjaaminen valmentajalle ja tuomitseminen tuomareille. Liiallinen huutaminen tapahtumassa saattaa jopa aiheuttaa häpeän tunnetta lapselle. Lapsi on kentän tähti, joten annathan hänen myös olla pääroolissa. Aikuisen on hyvä innostua ja innostaa puhuttaessa harrastuksesta, koska erityisesti pienemmille lapsille tällä on motivaatioon osallistua valtava myönteinen vaikutus.

Ole myös vuorovaikutuksessa muiden vanhempien kanssa, he ovat sinun vertaisiasi ja te yhdessä luotte joukkueen ilmapiirin. Joukkueen ilmapiiriin vaikuttavat kaikki joukkueen toimihenkilöistä vanhempiin ja hyvä ilmapiiri välittyy lapsille myönteisenä toimintaympäristönä.

KYSYMYS 4

Miten vanhemman pitäisi toimia kentän reunalla?

Tärkeintä on osoittaa lapselle päivästä toiseen, että rakkautesi lapseen ei ole riippuvainen hänen suorituksistaan futiskentällä. Pelin jälkeen lapselle voi sanoa esim. ”Oli tosi kiva katsoa kun pelaat.” Suoritusten sijaan voit palkita lapsesi yrittämisestä ja edistymisestä.

5/10

Pettymysten ja epä­onnistumisen sattuessa kohdalle

Lasten harrastus on turvallinen paikka oppia sietämään pettymyksiä. Usein lapset pääsevät pettymyksen yli nopeammin kuin aikuiset. On luonnollista, että elämme vahvasti mukana oman lapsen pettymyksessä. Pettymyksistä on tietenkin hyvä keskustella ja tarvittaessa yhdessä valmentajan tai muiden joukkueen toimihenkilöiden kanssa. Valmentajan kritisoiminen lapsen kuullen ei ole millään muotoa toivottavaa. Palaute aikuisten tavalla aikuisten kesken.

KYSYMYS 5

Miten toimin, kun lapsi kokee pettymyksiä?

Miten toimia, kun lapsi kokee epäonnistuneensa? Et ole yksin - huolesi on tuttu monelle vanhemmalle. Lapsen kanssa kannattaa yrittää keskustella: Miten lapsi itse kokee epäonnistumisen? Miltä se tuntuu? Millä kaikilla tavoilla hän toivoo sinun olevan tilanteessa avuksi? Voitte myös jutella, millaisia asioita sinä vanhempana pidät epäonnistumisina tai onnistumisina.

6/10

Joukkueen ilmapiiriin vaikuttavat kaikki

Yhteishenki Joukkueen kaikkia vanhempia tarvitaan ilmapiirin luojina. Vapaaehtoisuus sekä osallistuminen ovat seuratoiminnan perusolettamuksia. Seurat toiminnan mahdollistajina tarvitsevat osaa aikuisista aktiivisina toimijoina – joukkueenjohtajina, huoltajina, jne. Seuratoiminta on yhdessä tekemistä jäsenistön hyväksi. Kannusta ja ole läsnä. Lapselle on tärkeää, että huomioit hänen tekemisensä kentällä. Vaali seuran ja joukkueenne toimintakulttuuria yhdessä muiden vanhempien kanssa sovittujen sääntöjen puitteissa. Lasten mielekäs ja innostava harrastus on yhteinen päämäärämme.

KYSYMYS 6

Mikä on vanhemman rooli joukkueessa?

Mikä olisikaan parempi hyvinvointitrendi kuin toimia vapaaehtoisena futisseurassa? Tutkimukset todistavat, että vapaaehtoistyö lisää elinikää ja onnellisuutta ihmisissä. Jos elämäntilanteesi ei juuri nyt sovi uusia tehtäviä, niin varmistathan kuitenkin, että teet edes oman pienen, sovitun osuutesi joukkueen hyväksi? Kaikkia tarvitaan ja kaikkien panos on tärkeä.

7/10

Pelipassi ja vakuutus

Jokaisella Palloliiton kilpailutoimintaan osallistuvalla pelaajalla on oltava pelipassi ja vakuutus. Pelipassin (lisenssi) oston yhteydessä voit hankkia samalla vakuutuksen, joka kattaa myös matkat harjoituksiin ja peleihin. Vanhempana sinun on tärkeä tietää vakuutusehdot. Perhe voi hankkia vakuutuksen myös itse tai hyödyntää jo olemassa olevia vakuutuksia. Huomioithan, että vakuutuksen tulee korvata myös kilpaurheilussa sattuneet vahingot.

Pelipassilaisena lapsesi voi osallistua virallisiin jalkapallo-otteluihin pelaajana. Pelipassilaisena olette myös jalkapalloperheen jäsen.

KYSYMYS 7

Tiedätkö lapsesi vakuutuksen kattavuuden? Sisältääkö se urheilutoiminnan ja kilpaurheilun?

Uutta harrastusta aloittaessa kannattaa käydä oman vakuutusyhtiön kanssa läpi vakuutusten kokonaisuus ja varmistaa, että turva on kohdallaan.

Lämpimästi tervetuloa Pelipassilaisten joukkoon, meitä on Suomessa hienosti jo yli 136 000! Pelipassilaisena saat kuukausittain sähköpostiin Palloliiton Uutiskirjeen, jossa on tarjouksia, vinkkejä ja kilpailuja futismaailmasta.

8/10

Mitä jalkapallo­varusteita tarvitaan?

Vanhemman rooliisi kuuluu huolehtia turvallisesta matkasta kodin ja harrastuksen välillä sekä lapsellesi asianmukaisista varusteista. Varustukseen kuuluvat ainakin sään ja muiden olosuhteiden mukaiset kengät, säärisuojat, jalkapallosukat sekä muu vaatetus…. varustukseen eivät kuulu mm. korut, kello, aurinkolasit tai muita toimintaa vaarantavia tekijöitä.

Seuroilla on usein seuran värejä myötäileviä varusteita. Varusteisiin liittyviä lisätietoja kannattaa kysyä joukkueen tai seuran toimihenkilöiltä.

Jalkapallovarusteet. Kuvan avulla saat perusinformaatiota mitä varusteita futiksessa tarvitaan
Jalkapallovarusteet. Kuvan avulla saat perusinformaatiota mitä varusteita futiksessa tarvitaan.

KYSYMYS 8

Pelaajan varustukseen kuuluu?

Kannattaa kysyä onko juuri sinun seurallasi varustepankkia tai vastaavaa toimintaa, jonka kautta voi hankkia vähän käytettyjä tai kierrättää esimerkiksi pieneksi jääviä varusteita. Pienillä lapsilla nappulakengät eivät vielä juurikaan kulu, joten laadukas kenkä pysyy hyvänä pitkään.

9/10

Turvallinen ilmapiiri ja toisten kunnioittaminen

Suomalaisen jalkapallon toiminnan tarkoituksena on tarjota jalkapalloa jokaiselle. Jalkapallo on maailman suosituin leikki ja pelaajat katsomatta ihonväriin, uskontoon tai kieleen ovat kaikki tervetulleita. Joukkueissa pelaajat voivat kokea omana itsenään turvallisesti erilaisia tunnetiloja ja yhdessäolon hetkiä yhdessä kenenkään kiusaamatta ja nolaamatta. Onnistumiset ja epäonnistumiset ovat molemmat tärkeä osa turvallista oppimista ja kuuluvat kaikki luonnollisena osana toimintaa.

Joukkueen turvallinen ilmapiiri on jokaisen joukkueeseen kuuluvan vastuulla (joukkueen toimihenkilöt, pelaajat ja vanhemmat). Yritteliäisyys, kannustus, tsemppaus, toisten myönteinen huomiointi ja ristiriitojen ennaltaehkäisy kuuluvat turvalliseen oppimisympäristöön. Avoin vuorovaikutus, rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja johdonmukaisuus synnyttävät luottamusta ja turvallisuutta joukkueessasi. Näistä asioista on hyvä keskustella vielä lisää joukkueen pelisääntökeskusteluissa.

KYSYMYS 9

Mitä asioita pidät tärkeänä lapsesi harrastuksessa?

Vanhempien joukossa on todennäköisesti erilaisia mielipiteitä näistä asioista. Tärkeää olisi oppia tietämään ja tuntemaan mitä muut ajattelevat harrastuksesta ja hyväksyä myös erilaiset näkemykset. Yhdessä muodostatte vanhempien ryhmän, jonka tärkein tehtävä on luoda hyvä ilmapiiri lapsille harrastaa.

10/10

Mukaan lapsen harrastukseen? Joukkuetoimijoiden eri roolit

Seuratoiminta pohjautuu useasti vapaaehtoistyölle ja lapsesi joukkuekin kaipaa toimiakseen tukiryhmää vanhemmista. Joukkueen toiminta on yhdessä tekemistä ja sisältää on erilaisia rooleja, joihin tarvitaan vapaaehtoisia mukaan. Joukkueen toiminnassa mukana oleminen on palkitsevaa ja pääset osallistumaan lapsesi kanssa harrastuksen tuomiin ilon ja onnen hetkiin sekä viettämään yhteistä aikaa.

KYSYMYS 10

Mikä voisi olla sinun roolisi joukkueessa?

Voit kysyä tai keskustella mahdollisuuksista osallistua oman seurasi ja joukkueesi edustajien kanssa. Joukkueessa kuin joukkueessa tarvitaan yleensä apukäsiä ja kaikki halukkaat otetaan ilolla mukaan. Futistaustaa tai -osaamistakaan ei useimmissa tehtävissä tarvita. Nykäise rohkeasti joukkueen vastuuhenkilöitä hihasta ja tarjoa apuasi!

Kiitos, että olet mukana. Seuratyö palkitsee!